14 lutego 2016

AZORY - SAO MIGUEL (CZ IV): LAGOA DAS FURNAS I TRADYCYJNE COZIDO

Miejscowość Furnas i Lagoa da Furnas to jedne z najbardziej znanych miejsc na Sao Miguel. Słyną głównie ze względów kulinarnych. 
W okolicach Furnas występują gorące źródła i fumarole wulkaniczne z których wydobywają się gorące gazy, wykorzystywane do przygotowywania charakterystycznej potrawy - cozido das Furnas.



Ale zacznijmy od początku. Dzień rozpoczęliśmy spacerem nad jeziorem Furnas, gdzie oprócz nas nie było prawie nikogo. Cicho i pusto.


Różniej ruszyliśmy w kierunku osławionych pól geotermalnych, położonych po przeciwległej stronie jeziora. Pola te są podobne do tych które widzieliśmy na Islandii z tą różnicą, że tutaj płaci się za wstęp, a same fumarole są znacznie mniejsze. No i na Azorach mieszkańcy gotują w wulkanie tradycyjne cozido. Cozido das Furnas to mieszanka mięs i warzyw zapakowana w wielki garnek, który wkłada się do specjalnego "gorącego" dołu na kilka godzin. Po upływie tego czasu kociołki są wyjmowane, a ich zawartość trafia na stoły pobliskich restauracji.





My jedliśmy cozido w najbardziej polecanej restauracji w Furnas: Restaurante Tony's. I mieliśmy szczęście, że w niedzielę w porze obiadowej udało nam się dostać stolik bez wcześniejszej rezerwacji. Zamówiliśmy porcję cozido dla 2 osób. Ale ostrzegam porcja była gigantyczna. Zdecydowanie można zamówią porcję dla 1 osoby i we dwoje porządnie się najeść. 





Po obiedzie przyszedł czas na krótki spacer po Furnas, skąd robiąc jeszcze krótki postój w punkcie widokowym na miasto, wracaliśmy już do hotelu. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Korzystanie z treści oraz zdjęć bloga POLOWANIE NA MOTYLE (renata-fotografia.blogspot.com) bez wiedzy właściciela jest zabronione. (Dz. U. Nr 24, poz. 83)
Obsługiwane przez usługę Blogger.