22 grudnia 2015

AZORY - SAO MIGUEL (CZ I): EUROPEJSKIE ANANASY

Plantacje ananasów to jedna z największych atrakcji na Azorach - my zostawiliśmy ją sobie na koniec, na ostatni dzień pobytu. Sao Miguel to jedyne miejsce w Europie, gdzie dzięki sprzyjającemu klimatowi, uprawia się te owoce.  Na kilku plantacjach w miejscowości Faja de Baixo, w pomalowanych na biało szklarniach można je obserwować. 





Europejskie ananasy z Azorów (nazywane „Cayenne”) różnią się zasadniczo od tych sprowadzanych z Ameryki Południowej. W odróżnieniu od swoich krewnych z południa mają małą koronę oraz bardzo intensywną żółtą barwę. W smaku ananasy azorskie są słodkie, lekko kwaśne i niezwykle aromatyczne. Zapach jest tak intensywny, tak słodki i przyjemny, że nie sposób tego opisać (chyba nie spotkałam się jak do tej pory z przyjemniej pachnącym owocem).




 

To co odróżnia ananasy z Sao Miguel od reszty uprawionych na całym świecie to również fakt, że rosną one w specjalnie przygotowanych szklarniach. W miarę wzrostu sadzonki, (którą są górne liście wycięte z korony ananasa) przesadza się do kolejnych budynków. Długotrwała i żmudna to praca, szczególnie, że azorskie ananasy aby owocować rosną ok. 20 miesięcy (2 razy dłużej niż te z Ameryki Południowej) i owocują tylko jeden raz. 

Dodatkowo co pewien czas w szklarniach trzeba palić liście – ma to na celu ochronę roślin przed szkodnikami; a szyby większości szklarni pomalowane się wapnem, co ma ochronić rośliny przed słońcem. 












Wizyta na plantacjach ananasów była jednym z ciekawszych doświadczeń na Azorach. Jeśli kiedyś zabłądzicie w tamte strony gorąco polecam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Korzystanie z treści oraz zdjęć bloga POLOWANIE NA MOTYLE (renata-fotografia.blogspot.com) bez wiedzy właściciela jest zabronione. (Dz. U. Nr 24, poz. 83)
Obsługiwane przez usługę Blogger.